Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA
    INFO REGHIN ONLINE
    SERVICII
    Membru de 12 ani · Online acum 1 an
    0 abonati
    PAGINI


    INFO REGHIN ONL...

    PAGINA TURISTICA - ROMANIA


    Cetatea Rupea,judetul Brasov




                       

                                                                             

    10.07.2014

    Cetatea de la Rupea,jud.Brasov.

    Fiind doar in tranzit,din lipsa de timp,nu am intrat si in interior.Ramane pentru alta data.

    Ideea este ca merita vizitata.



    Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezãri omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentarã dateazã din anul 1324 când sașii rãsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetãții, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea menționeazã cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugãresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategicã: la îmbinarea drumurilor ce fãceau legãtura între Transilvania, Moldova și Țara Româneascã prin pasurile sud-estice




    Cetatea Rupea, ridicat¨Ł pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construit¨Ł și extins¨Ł în secolele al XIV-lea– al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. În prezent este în stadiu de ruin¨Ł. Curtinele formeazã 4 incinte, fiind întãrite din loc în loc cu turnuri poligonale, circulația fiind controlat¨Ł de mai multe porți interioare care compartimenteaz¨Ł ansamblul fortificat. Incinta central¨Ł este prevãzutã cu un reduit  și cu o capelã.



    Cetatea Rupea este situatã la 50 km de Brașov, construitã pe un masiv de bazalt, în zona rezervației geologice Dealul Cohalm - "Bazaltele de la Rupea". Este o cetate țãrãneascã cu patru zone întãrite cu turnuri poligonale. Cetatea este modificatã în timp, prin adãugarea a douã curți interioare și trei turnuri de apãrare. Fortãreața este construitã pe trei incinte:

    • cetatea de sus care este cea mai veche construcție. Cetatea de sus a fost ridicatã pe ruinele davei dacice (se presupune cã ar fi ruinele cetãții dacice Ramidava).
    • cetatea de mijloc, construcție din secolul al XV-lea, lãrgitã la începutul secolului al XVII-lea. Aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor
    • cetatea de jos, construitã în secolul al XVIII-lea.




    Prima incintã a sistemului de fortificare este cetatea de sus, care dateazã din perioada prefeudalã, secolul X-XIII. cuprinde cele mai recente extinderi, printre care și Turnul Slaninii, specific comunitãților sãsești. Tot aici se gãsește și fântâna adanca de 59 de metri. Cetatea de sus are o suprafațã de peste 1.500 mp. Sistemul de apãrare al cetãții are la bazã zidurile acestei incinte, perfect îmbinate cu rocile naturale. Intrarea în cetatea de sus se fãcea printr-un culoar foarte îngust, poarta de sub Turnul Pulberãriei, Turnul cu vârful îngroșat. Se pot observa în interiorul incintei urmele de încãperi, ce au servit drept locuințe pentru populația refugiatã în cetate, pe timpul asediilor. Cele mai cunoscute încãperi din cetatea de sus sunt Camera judelui și Camera preotului. Acestea sunt însã foarte greu identificabile astãzi.

    Cetatea de mijloc a fost construitã în secolul al XV-lea și modificatã, pentru a fi mãritã, în secolul al XVII-lea. Aici se pot identifica Turnul cu gratii, Capela și un alt Turn Pentagonal, unic în Europa, poartã de intrare în cetatea de mijloc. În aceastã perioadã, cetatea a fost mãritã prin adãugarea unei curți interioare, în care în anul 1623 este sãpatã fântâna cetãții, adâncã de 59 m și nesecatã pânã în prezent. Tot în cetatea de mijloc se pot observa turnul și poarta principalã de jos care dateazã din secolul al XVII-lea.

    Cetatea de jos a fost construitã începând cu secolul al XVIII-lea. Din aceastã perioadã dateazã locuința paznicului cetãții, din 1850, și magazia militarã, construitã la începutul secolului al XIX-lea.

    În planurile cetãții sunt menționate și Turnul Slãninii (specific cetãților sãsești), Turnul Slujitorilor, magazia cu pulbere, Turnul Ungrei, Portița Cercetașilor cu Turnul Cercetașilor, Camera judelui regal, Camera judelui scaunal, Turnul Scribilor, o gurã de tragere, Camera scaunalã și Camera de sus.

    Cetatea Rupea are forma unei spirale ascendente (cochilii de melc).




    Cercetãrile arheologice au scos la ivealã diverse obiecte din aceasta epocã, mãrturie a așezãrilor în regiune: unelte din piatrã, fragmente ceramice, urne funerare etc.. În vremea dacilor, pe aceste locuri a fost ridicatã dava cunoscutã sub numele de Rumidava sau Ramidava (dupã diversele izvoare istorice); cuceritã de romani, cetatea Rumidava devine castrul roman Rupes ("stancã" sau "piatrã"). Numele roman fiind cel mai probabil legat de faptul ca cetatea este construitã pe un masiv de bazalt. Numele roman a dat și numele localitãții de astãzi, formatã în jurul dealului: Rupea.

    Castrul roman Rupes fãcea parte din centura de fortificații romane pentru apãrarea zonei comerciale și a rutelor ce legau Valea Târnavelor, Valea Oltului, Râșnov și Hoghiz.

    Mai târziu, pe vestigiile dacice se formeazã localitatea prefeudalã: prin construirea cetãții de sus, în secolul X-XIII, și cea medievalã, ulterior, prin construirea cetãții de mijloc și de jos, începând din secolul al XIV-lea. Între anii 1432 - 1437, cetatea a fost atacatã și jefuitã de cãtre turci, pentru ca mai târziu, în anul 1643, sã fie pãrãsitã, dupã ce un incendiu devastator a transformat-o în ruine. La sfârșitul aceluiași secol, sașii revin în cetate, pentru a se refugia. De aceastã datã, cetatea va fi predatã armatelor habsburgice fãrã rezistețã armatã.

    În 1716, zidurile cetãții au folosit drept refugiu supraviețuitorilor epidemiei de ciumã, izbucnitã în localitatea de lângã cetate. Cetatea a fost abandonatã definitiv în anul 1790, în urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperișul. De atunci, cetatea este lãsatã in paraginã, deși localitatea Rupea a devenit în perioada interbelicã un puternic centru cultural sãsesc.

    În timpul regimului comunist, cetatea a rezistat la distrugerea ei completã de cãtre autoritãțile comuniste, care doreau reciclarea bazaltului pentru amenajarea localitãții Rupea.

    Ultima tentativã de restaurare a cetãții dateazã din anul 1954. Astãzi acest important vestigiu din patrimoniul cultural și istoric al României este lãsat complet abandonului.

    Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Locuinței, Agenția pentru Dezvoltare Regionalã Centru și Consiliul Local Rupea semneazã în anul 2009[2] un contract de finanțare, cu fonduri nerambursabile, a proiectului de reabilitare și extindere a infrastructurii turistice a orașului Rupea. Din acest proiect face parte și reabilitarea cetãții abandonatã de la Rupea.

    Din iunie 2013 Cetatea Rupea este restauratã în întregime.


    Imagini realizate de Marcel Sandru


    Ti-a placut acesta pagina? Spune-le si prietenilor tai
     
    !!!

     



    ..............................................................................................................................................................................................
    Va multumim ca ati vizitat reghin online - portalul reghinenilor.
    Speram ca,informatiile din paginile acestui site,au fost utile pentru dumneavoastra.
    Daca aveti propuneri,recomandari,sesizari,reclamatii sau critici constructive,care sa duca la imbunatatirea continutului acestui site,va rugam sa ni 
    le trimiteti.Va multumim.

    Cu deosebita stima,echipa  reghin online - portalul reghinenilor

     


      Vrei sa ajuti la derularea activitatilor si proiectelor Asociatiei filantropice "Timi&Raluca"?O poti face printr-o mica donatie in contul AFTR : RO11BRMA0999100060580570  deschis la Banca Romaneasca Reghin



                                     Sau achizitioneaza, un spatiu publicitar.Acesta va fi inserat in pagina aleasa de tine.


                             Daca doresti spatiu de publicitate aici,suna la 0758-644.761 !!!


         

     
       
                                       Daca doresti spatiu de publicitate aici,suna la 0758-644.761 !!!                                                

                                                                             

     Tag-uri : anunturi reghin,anunturi reghin online,anuturi reghin promovate,promovare anunturi,anunturi gratuite reghin,anunturi promovate reghin,anunturi actiuni reghin,anunturi afaceri reghin,anunturi animale reghin,anunturi pasari reghin,anunturi aniversari reghin,anunturi antichitati reghin,anunturi audio reghin,anunturi video reghin,anunturi reparatii tv reghin,anunturi tv reghin,anunturi foto reghin,anunturi auto reghin,anunturi moto reghin,anunturi velo reghin,anunturi piese de schimb reghin,anunturi carti reghin,anunturi reviste reghin,anunturi decese reghin,anunturi condoleante reghin,anunturi diverse reghin,anunturi imobiliare reghin,vand apartament reghin,vand casa reghin,vand garsoniera reghin,vand teren reghin,vand garaj reghin,cumpar apartament reghin,cumpar casa reghin,cumpar garsoniera reghin,cumpar teren reghin,cumpar garaj reghin,inchiriez apartament reghin,inchiriez casa reghin,inchiriez garsoniera reghin,inchiriez garaj reghin,schimb apartament casa garsoniera reghin,anunturi informatica reghin,anunturi calculatoare reghin,vand calculatoare reghin,repar calculatoare reghin,anunturi ingrijire persoane reghin,anunturi,anunturi intretinere corporala reghin,anunturi locuri de munca reghin,anunturi materiale de constructii reghin,anunturi matrimoniale reghin,anunturi medicalale reghin,anunturi meditatii reghin,anunturi mobilier reghin,anunturi pierderi reghin,anunturi gasiri reghin,anunturi prestari servicii reghin,anunturi sport reghin,anunturi turism reghin,anunturi telefoane mobile reghin,anunturi uz casnic reghin,anunturi vestimentatie reghin,vanzari auto reghin,cumparari auto reghin,inchirieri auto reghin,sugestii si reclamatii,reghin online,reghin,reghin online,portalul reghinenilor,anunturi reghin,stiri reghin,evenimente  reghin,informatii despre reghin,firme din reghin,catalog firme reghin,promovare firme reghin,municipiul reghin,communicate si informari reghin,oferte promotionale reghin,informatii utile reghin,institutii reghin,obiective turistice reghin,oportunitati de afaceri reghin,afaceri reghin,colaborari reghin,parteneriate reghin,firme pe categorii reghin,comunitate reghin,retete culinare,parteneri reghin,unitati de invatamant reghin,agricultura reghin,animale reghin,pasari reghin,alimente reghin,bauturi reghin,panificatie reghin,auto moto velo reghin,cabinete medicale reghin,cabinete stomatologice reghin,cabinete veterinare reghin,cadastru reghin,topografie reghin,carte reghin,librarii reghin,casa si gradina reghin,comert reghin,confectii textile reghin,confectii metalice reghin,constructii reghin,imobiliare reghin,consultanta reghin,electrice reghin,electrocasnice reghin,farmacii umane reghin,farmacii veterinare reghin,finante reghin,banci reghin,asigurari reghin,hoteluri reghin,pensiuni reghin,restaurant reghin,pizza reghin,imbracaminte reghin,incaltaminte reghin,industrie reghin,laboratoare reghin,it calculatoare consumabile reghin,legume reghin,fructe reghin,flori reghin,magazine alimentare reghin,magazine panificatie reghin,patisserie reghin,magazine online,materiale de constructii reghin,oportunitati interne reghin,oportunitati international reghin,paza si protectie reghin,prelucrarea lemnului reghin,mobile reghin,accesorii mobile reghin,prestari servicii reghin,reparatii auto reghin,reparatii diverse reghin,saloane de infumusetare reghin,scoli de soferi reghin,spalatorii auto reghin,sport reghin,turism reghin,taxi reghin,tamplarie pvc reghin,termopane reghin,telefoane reghin,telefonie reghin,tehnica reghin, tv reghin,cablu tv reghin,timp liber reghin,transport marfa reghin,transport personae reghin,protopopiatul orthodox reghin,biserici reghin,regional,commune reghin,localitati reghin,pentru doamne,pentru domni,mesaje de la vizitatori,sugestii reghin,reclamatii reghin,

    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008