Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA
    COMERCIANTI
    Membru de 12 ani · Online pe mobil
    1 abonati
    PAGINI


    S.C. REMAT COPP...

    Legislatie


    CNCAN-monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile

    Ministerul Administratiei si Internelor Norma din 19 mai 2010 (Norma din 2010) privind monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile pe intregul ciclu de colectare, comercializare si procesare

    Publicat in    CAPITOLUL I
     Scop si domeniu de aplicare

        Art. 1. - Prezentele norme stabilesc cerintele privind monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile pe intregul ciclu de colectare, comercializare si procesare, in scopul asigurarii securitatii radiologice a populatiei si a mediului inconjurator.

       Art. 2. - Pe langa termenii generali definiti in Legea     CAPITOLUL II
     Cerinte generale si responsabilitati

        Art. 6. -

    (1) Orice persoana fizica sau juridica legal constituita ce presteaza activitati de colectare, comercializare si/sau procesare a materialelor metalice reciclabile are obligatia de a se asigura, prin masuri corespunzatoare, ca materialele metalice reciclabile gestionate nu au continut radioactiv, adica nu contin surse radioactive ecranate sau neecranate si nu sunt contaminate radioactiv peste nivelurile de excludere si/sau contaminare prevazute in tabelele 2-A si/sau 2-B din anexa nr. 2 la Normele fundamentale de securitate radiologica, aprobate prin Ordinul presedintelui CNCAN nr. 14/2000.

       (2) Sursele radioactive si/sau materialele contaminate radioactiv identificate in materialele metalice reciclabile gestionate sunt in responsabilitatea unitatii in care au fost identificate, pana la ridicarea acestora de catre unitati autorizate, conform dispozitiilor CNCAN.

       (3) Se interzice returnarea la vanzator a surselor radioactive si/sau a materialelor contaminate radioactiv detectate in materialele metalice reciclabile gestionate, fara acordul CNCAN.

       (4) Se interzice abandonarea surselor radioactive si/sau a materialelor contaminate radioactiv detectate in materialele metalice reciclabile gestionate.

       Art. 7. -

    (1) Operatorii de transport care transporta materiale metalice reciclabile trebuie sa se asigure ca acestea nu au continut radioactiv.

        (2) In acest sens, operatorii de transport trebuie sa solicite, prin aranjamente contractuale cu expeditorul de materiale metalice reciclabile, un buletin de monitorizare radiologica din care sa rezulte ca materialele metalice reciclabile ce urmeaza a fi transportate nu au continut radioactiv.

       Art. 8. -

    (1) Pentru a se asigura ca materialele metalice reciclabile gestionate nu au continut radioactiv, orice persoana fizica sau juridica legal constituita ce presteaza activitati de colectare, comercializare si/sau procesare a materialelor metalice reciclabile trebuie sa asigure monitorizarea radiologica a acestora.

       (2) Unitatile care proceseaza materiale metalice reciclabile au obligatia de a monitoriza radiologic atat intrarile de materiale metalice reciclabile, cat si iesirile de materiale metalice reciclabile sau de produse metalice intermediare ori finite, fie prin forte proprii, fie prin contractarea unui laborator de incercari notificat sau a unui operator autorizat sa manipuleze surse radioactive.

       (3) In toate situatiile, materialele metalice reciclabile ce urmeaza a fi prelucrate prin taiere, maruntire, compactare sau topire trebuie monitorizate radiologic atat de catre vanzator, cat si de catre procesator, la intrarea in unitatea de prelucrare. Documentele de insotire a materialelor metalice reciclabile trebuie pastrate de unitatea care proceseaza, pe toata durata procesului de prelucrare, pentru cel putin 5 ani.

       Art. 9. -

    (1) Toate importurile si exporturile de materiale metalice reciclabile care trec prin punctele de trecere a frontierei trebuie monitorizate radiologic.

       (2) Punctele de frontiera prin care se asigura trecerea expeditiilor de materiale metalice reciclabile se stabilesc de catre autoritatea competenta in domeniu, lista acestora urmand a fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

       (3) Persoanele responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa opreasca intrarea pe teritoriul Romaniei a oricarui transport cu materiale metalice reciclabile contaminate radioactiv. In astfel de situatii, autoritatile responsabile trebuie sa notifice CNCAN, la Centrul de raspuns la urgente, sa anunte celelalte autoritati nationale cu responsabilitati in domeniu si sa instiinteze autoritatile statului vecin cu privire la oprirea transportului respectiv.

       (4) In situatia in care in urma monitorizarii radiologice se confirma ca expeditia de materiale metalice reciclabile prezinta continut radioactiv, CNCAN va decide returnarea transportului respectiv in tara de origine.

       (5) Persoanele responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa opreasca iesirea din tara a unui transport de materiale metalice reciclabile contaminate radioactiv. In astfel de situatii, autoritatile responsabile trebuie sa notifice CNCAN, la Centrul de raspuns la urgente, si sa anunte celelalte autoritati nationale cu responsabilitati in domeniu, cu privire la oprirea transportului respectiv.

       (6) In situatia in care expeditorul nu poate fi identificat, CNCAN va sesiza autoritatile statului pentru gasirea proprietarului, in vederea recuperarii sursei radioactive si/sau a materialului contaminat radioactiv si a costurilor aferente operatiunilor de recuperare, tratare, conditionare, depozitare finala si/sau decontaminare.

       Art. 10. -

    (1) In vederea respectarii prevederilor prezentelor norme, detinatorii de materiale metalice reciclabile, precum si autoritatile responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa consulte experti acreditati in radioprotectie pentru obtinerea de:

       a) expertiza si pregatire de specialitate in domeniul radioprotectiei, tehnicilor si procedurilor de detectie a radiatiilor;

       b) expertiza si pregatire de specialitate pentru elaborarea planurilor de interventie si a procedurilor de raspuns in caz de urgenta radiologica.

       (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica operatorilor economici si punctelor de lucru ale acestora care colecteaza, comercializeaza si sau proceseaza anual, fiecare in parte, cantitati de materiale metalice reciclabile mai mici decat oricare dintre urmatoarele:

       a) 10 tone materiale metalice din otel inoxidabil;

       b) 10 tone materiale metalice neferoase;

       c) 1.000 tone materiale metalice feroase in general.

       (3) Pentru punctele de colectare prevazute la alin. (2) detinatorii trebuie sa obtina o instruire specifica pentru recunoasterea surselor de radiatii si a containerelor ce le contin.

        CAPITOLUL III
     Responsabilitati financiare privind gestionarea
    materialelor metalice reciclabile

        Art. 11. -

    (1) Costurile asociate cu operatiile de recuperare, tratare, conditionare, depozitare si/sau decontaminare trebuie repartizate in baza principiului "poluatorul plateste", care precizeaza ca proprietarul sursei radioactive sau al materialului contaminat radioactiv trebuie sa suporte toate costurile aferente operatiunilor de recuperare, tratare, conditionare, depozitare si/sau de decontaminare.

       (2) In situatia in care proprietarul sursei radioactive sau al materialului contaminat radioactiv nu poate fi identificat sau nu poate fi gasit pentru plata cheltuielilor aferente operatiunilor de recuperare, tratare, conditionare, depozitare si/sau de decontaminare, atunci sursa radioactiva si/sau materialul contaminat radioactiv, dupa caz, vor fi declarate de catre CNCAN orfane, iar cheltuielile respective vor reveni statului, in conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) pct. B lit. c) din Ordonanta Guvernului     CAPITOLUL IV
     Monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile

        SECTUNEA 1
    Cerinte generale

     

       Art. 12. - Monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile trebuie efectuata in punctele-cheie ale procesului de reciclare, dupa cum urmeaza:

       a) in punctele de origine ale materialelor metalice reciclabile, de exemplu in instalatiile ce sunt in exploatare, intretinere, reparatii, modernizare, retehnologizare sau dezafectare, prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) si b);

       b) la punctele de trecere a frontierei tarii;

       c) la intrarea in si la iesirea din punctele de colectare;

       d) la unitatile de procesare a materialelor metalice reciclabile prin taiere, maruntire si compactare;

       e) la unitatile de procesare a materialelor metalice reciclabile prin topire, inclusiv pentru produsele metalice intermediare si finale si reziduurile de productie.

       Art. 13. - Detinatorii de materiale metalice reciclabile, precum si autoritatile responsabile cu controlul la frontiera au obligatia de a desemna prin decizie scrisa a conducatorului unitatii unul sau mai multi responsabili cu monitorizarea radiologica a deseurilor metalice.

     

       Art. 14. -

    (1) Responsabilul cu monitorizarea materialelor metalice reciclabile are urmatoarele atributii:

       a) coordonarea, la nivelul unitatii respective, a activitatilor de monitorizare radiologica a materialelor metalice reciclabile;

       b) intocmirea planului de interventie al unitatii pentru situatii de urgenta radiologica, sub indrumarea expertului acreditat;

       c) coordonarea, la nivelul unitatii, a actiunilor imediate de interventie in cazul detectarii de surse radioactive si/sau de materiale contaminate radioactiv, pana la interventia autoritatilor responsabile;

       d) notificarea autoritatilor competente la nivel local si national responsabile cu interventia in caz de urgenta radiologica.

       (2) In functie de masurile decise pentru indeplinirea cerintelor de monitorizare radiologica, CNCAN poate solicita ca responsabilul cu monitorizarea materialelor metalice reciclabile sa detina permis de exercitare de nivel I emis de CNCAN, in conformitate cu prevederile .

       Art. 15. - Detaliile tehnice pentru implementarea cerintelor privind monitorizarea radiologica, incluzand tehnici de monitorizare, echipamente de detectie si instruirea personalului, trebuie stabilite de fiecare unitate, cu consultarea expertului acreditat in radioprotectie, luand in considerare obiectul de activitate, volumul anual de materiale metalice reciclabile rulate/procesate, precum si resursa umana si financiara disponibila.

       Art. 16. -

    (1) Operatorii economici care colecteaza si/sau comercializeaza materiale metalice reciclabile, precum si cei care proceseaza materiale metalice reciclabile se vor inregistra in evidenta CNCAN pentru dovedirea competentelor de monitorizare radiologica a materialelor metalice gestionate, transmitand in scris urmatoarele informatii:

       a) copii ale actelor care dovedesc ca solicitantul este persoana juridica legal constituita;

     

      b) adresa/adresele punctului/punctelor de lucru;

       c) obiectul de activitate, inclusiv operatiile de procesare a materialelor metalice reciclabile efectuate;

       d) capacitatea de stocare/procesare a unitatii;

       e) personalul angajat responsabil cu monitorizarea radiologica, inclusiv expertul acreditat in radioprotectie care coordoneaza activitatea;

       f) procedurile specifice de monitorizare a materialelor metalice reciclabile, in concordanta cu prevederile prezentelor norme;

       g) procedurile de notificare si interventie in cazul identificarii in materialele metalice colectate a unor materiale contaminate radioactiv sau a unor surse de radiatii;

       h) lista aparaturii de monitorizare utilizate sau contractate (tip, serie, numar, an de fabricatie, autorizatie de securitate radiologica, dupa caz);

       i) dovada achitarii taxelor si tarifelor prevazute de Regulamentul privind taxele si tarifele pentru autorizarea si controlul activitatilor nucleare.

       (2) Autoritatile responsabile cu controlul la frontiera se vor inregistra in evidenta CNCAN, transmitand in scris urmatoarele informatii:

       a) in ce puncte se efectueaza monitorizarea radiologica a expeditiilor de materiale metalice reciclabile, inclusiv tipul de instalatie de monitorizare pus in functiune;

       b) personalul angajat responsabil cu monitorizarea radiologica, inclusiv expertul acreditat in radioprotectie care coordoneaza activitatea;

       c) procedurile specifice de monitorizare a materialelor metalice reciclabile, in concordanta cu prevederile prezentelor norme;

       d) procedurile de notificare si planul de actiune in cazul identificarii unor materiale contaminate radioactiv sau a unor surse de radiatii;

       e) lista aparaturii de monitorizare utilizate (tip, serie, numar, an de fabricatie, autorizatie de securitate radiologica, dupa caz);

       f) dovada achitarii taxelor si tarifelor prevazute de Regulamentul privind taxele si tarifele pentru autorizarea si controlul activitatilor nucleare.

       (3) Informatiile prevazute la alin. (1) si (2) vor fi transmise la inregistrarea initiala si ori de cate ori apar modificari.

     

       (4) Prevederile alin. (1) nu se aplica operatorilor economici si punctelor de lucru ale acestora care colecteaza, comercializeaza si sau proceseaza anual, fiecare in parte, cantitati de materiale metalice reciclabile mai mici decat oricare dintre cele prevazute la art. 10 alin. (2).

       Art. 17. -

    (1) Toate expeditiile de materiale metalice reciclabile puse in vanzare trebuie insotite de un buletin de monitorizare radiologica din care sa rezulte ca nu contin surse radioactive si/sau materiale contaminate radioactiv.

       (2) Buletinul de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale metalice reciclabile trebuie sa includa rezultatele masurarilor de radioactivitate efectuate si informatii cu privire la unitatea care a efectuat analizele respective. Informatiile minime ce trebuie trecute in buletinul de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale metalice reciclabile sunt prezentate in anexa nr. 2.

       (3) Buletinul de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale metalice reciclabile trebuie eliberat in 3 exemplare: un exemplar la vanzator, unul la operatorul de transport si unul la cumparator.

       (4) O copie a buletinului de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale metalice reciclabile va fi pastrata de catre unitatea care a efectuat monitorizarea radiologica.

        SECTIUNEA a 2-a
    Monitorizarea radiologica in punctul de origine
    al materialelor metalice reciclabile

     

       Art. 18. -

    (1) Toate materialele metalice reciclabile rezultate de la instalatiile nucleare si radiologice, precum si de la unitatile care extrag sau prelucreaza substante cu continut radioactiv natural ce se pot concentra pe parcursul procesului tehnologic trebuie monitorizate radiologic prin inspectie vizuala si cu ajutorul echipamentelor portabile de detectie a radiatiilor ionizante.

       (2) Pentru materialele metalice reciclabile eliberate de sub regimul de autorizare, titularul de autorizatie trebuie sa ii inainteze cumparatorului si, daca este cazul, operatorului de transport buletinul de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale metalice reciclabile si aprobarea din partea CNCAN din care sa rezulte ca materialele metalice respective sunt eliberate de sub regimul de autorizare.

        Art. 19. -

    (1) Unitatile care detin instalatii pentru extractia si/sau prelucrarea substantelor cu continut radioactiv natural ce se pot concentra pe parcursul procesului tehnologic trebuie sa prezinte la CNCAN, inainte de inceperea operatiunilor de modernizare, retehnologizare sau dezafectare, un plan incluzand etapele si modul de monitorizare radiologica a materialelor metalice reciclabile ce vor rezulta in procesul respectiv din operatiunile de dezmembrare si demolare a instalatiilor si cladirilor aferente.

       (2) Unitatile care detin instalatii pentru extractia si/sau prelucrarea substantelor cu continut radioactiv natural ce se pot concentra pe parcursul procesului tehnologic au obligatia sa asigure, pentru perioada de modernizare, retehnologizare sau dezafectare, o instruire specifica a personalului extern angajat pentru operatiunile de dezmembrare si demolare, in conformitate cu cerintele prevazute la cap. VII.

        SECTIUNEA a 3-a
    Monitorizarea radiologica la granita

     

       Art. 20. - La punctele de trecere a frontierei, expeditiile de materiale metalice reciclabile trebuie monitorizate din punct de vedere radiologic prin controale administrative, inspectii vizuale si masurarea nivelului de radiatii, utilizand tehnici, echipamente si sisteme moderne de detectie a radiatiilor.

        SECTIUNEA a 4-a
    Monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile
    pe ciclul de colectare, comercializare si procesare

        Art. 21. -

    (1) Toate expeditiile de materiale metalice reciclabile trebuie monitorizate la intrarea si iesirea din punctele de colectare si unitatile de procesare prin taiere si/sau topire a deseurilor metalice, prin controale administrative, inspectii vizuale si masurarea nivelului de radiatii cel putin cu ajutorul unor instrumente portabile de detectie a radiatiilor.

       (2) La unitatile care gestioneaza volume anuale de materiale metalice reciclabile mai mari de 30.000 tone, pentru eficientizarea actiunilor de monitorizare radiologica se vor instala, pe langa sisteme portabile de detectie a radiatiilor, si sisteme fixe de detectie de tip portal.

       (3) In unitatile de procesare a materialelor metalice reciclabile prin topire, masurarea nivelului de radiatii trebuie efectuata pe intregul ciclu de procesare, inclusiv pe produsele metalice finite si pe reziduurile obtinute in procesul tehnologic.

       (4) Pentru operatorii economici si punctele de lucru ale acestora ce aduna cantitati de deseuri metalice provenite de la populatie mai mici decat cele prevazute la art. 10 alin. (2), controlul se poate realiza cel putin prin inspectie vizuala, bucata cu bucata.

        CAPITOLUL V
     Tehnici de monitorizare radiologica a materialelor
    metalice reciclabile

     

       SECTIUNEA 1
    Controlul administrativ

     

       Art. 22. - La efectuarea controlului administrativ, persoanele responsabile cu receptia expeditiilor de materiale metalice reciclabile, precum si persoanele responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa verifice existenta buletinului de monitorizare radiologica a fiecarei expeditii sosite. In buletin trebuie sa fie clar indicate originea materialelor metalice reciclabile, furnizorul acestora si rezultatele monitorizarii radiologice.

        SECTIUNEA a 2-a
    Inspectia vizuala

        Art. 23. -

    (1) La efectuarea inspectiei vizuale, persoanele responsabile cu receptia expeditiilor de materiale metalice reciclabile, precum si persoanele responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa verifice vizual materialele metalice reciclabile.

       (2) In fiecare unitate care colecteaza, comercializeaza sau proceseaza materiale metalice reciclabile trebuie sa existe si sa fie afisate la vedere materiale informative cu tipuri de surse radioactive si cu tipuri de containere care pot contine surse de radiatii.

       (3) In cazul identificarii unei surse radioactive, a unui container de sursa radioactiva sau a unei placute de avertizare cu simbolul "pericol de radiatii", se anunta imediat responsabilul cu monitorizarea radiologica, ce va actiona in continuare conform cerintelor prevazute in cap. VI.

     

       SECTIUNEA a 3-a
    Masurarea nivelului de radiatii

     

       Art. 24. -

    (1) Masurarea nivelului de radiatii cu ajutorul instrumentelor de detectie este tehnica cea mai eficienta de monitorizare radiologica a materialelor metalice reciclabile.

       (2) Instrumentele de detectie a radiatiilor, fixe sau portabile, trebuie sa fie calibrate si verificate metrologic periodic, in conformitate cu prevederile legale aplicabile. Instrumentele de detectie a radiatiilor care nu provin din Uniunea Europeana trebuie sa posede autorizatie de securitate radiologica.

     

       (3) Starea de functionare a instrumentelor portabile de detectie a radiatiilor va fi verificata periodic, cu ajutorul unor surse radioactive de calibrare de activitate mica.

       (4) Sistemele fixe de detectie a radiatiilor trebuie testate cel putin o data pe trimestru, in conditii corecte de utilizare a echipamentului, si calibrate anual.

       (5) Cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca instrumentele de detectie a radiatiilor sunt prezentate in anexa nr. 3.

       Art. 25. -

    (1) Monitorizarea radiologica cu ajutorul instrumentelor portabile de detectie se va realiza in doua etape:

       a) in primul rand, se va masura fondul radioactiv natural, in absenta incarcaturii; valoarea fondului radioactiv natural este valoarea de referinta pentru masurarile ce urmeaza a fi efectuate asupra expeditiei de materiale metalice reciclabile;

       b) dupa masurarea fondului radioactiv, se va masura nivelul de radiatii al expeditiei de materiale metalice reciclabile, prin scanarea suprafetelor vehiculelor sau coletelor, cu o viteza rezonabil de mica si de la o distanta cat mai mica de suprafata scanata, aproximativ 10 cm, de regula la inaltimea de 1,8 m de la sol; in functie de inaltimea mijlocului de transport, se va adapta corespunzator si inaltimea de masurare.

       (2) Pentru fiecare incarcatura se vor efectua cel putin doua masurari pentru a caracteriza expeditia, cea mai mare valoare fiind cea care se va inregistra in buletinul de monitorizare radiologica.

       Art. 26. -

    (1) Monitorizarea radiologica cu ajutorul sistemelor fixe de detectie se va realiza prin trecerea vehiculelor prin portal, cu o viteza constanta adaptata capacitatii de detectie a portalului utilizat, conform instructiunilor din manualul de utilizare, dar nu mai mare de 5 km/h.

       (2) Pentru monitorizarea vehiculelor cu gabarit mare de tip camion sau tir este indicata instalarea detectorilor pe 2 stalpi, la distanta de maxim 6 m unul in fata celuilalt.

       Art. 27. -

    (1) Pragurile de alarmare ale aparaturii de detectie trebuie stabilite de catre furnizorul aparaturii, astfel incat aparatura sa poata detecta surse radioactive ecranate, fara a genera insa prea multe alarme false.

     

       (2) Pragurile de alarmare se stabilesc la o valoare de 1,2-2 ori mai mare decat fondul natural de radiatii din zona respectiva, in functie de conditiile locale si de experienta in operarea sistemelor de detectie aflate in dotare.

       (3) Furnizorul aparaturii de detectie are urmatoarele obligatii:

       a) sa asigure instalarea si testarea initiala a aparaturii furnizate;

       b) sa asigure servicii de intretinere si reparatii pentru aparatura instalata;

       c) sa furnizeze utilizatorului un manual de utilizare a aparaturii, in limba romana, si sa asigure instruirea personalului care va utiliza aparatura de detectie;

       d) sa intocmeasca un proces-verbal de predare-primire a aparaturii de detectie instalate, in care sa fie clar precizate: tipul, modelul, numarul de serie si caracteristicile tehnice ale aparaturii, valoarea medie a fondului natural de radiatii masurat in punctul in care a fost instalata aparatura, valoarea pragului de alarmare stabilit (cu prezentarea calculelor efectuate in acest sens), rezultatele testelor de functionare efectuate, precum si data instructajului facut pentru personalul care va utiliza aparatura.

       (4) Utilizatorul aparaturii de detectie a radiatiilor are urmatoarele obligatii:

       a) sa elaboreze proceduri de lucru cu aparatura de detectie aflata in dotare;

       b) sa testeze periodic starea de functionare a aparaturii cu care lucreaza;

       c) sa calibreze si sa asigure verificarea metrologica periodica a aparaturii de detectie aflate in dotare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;

       d) sa instruiasca periodic personalul care utilizeaza aparatura de detectie.

       Art. 28. - In situatia in care in urma masurarii nivelului de radiatii aparatura de detectie a dat semnal de alarma, responsabilul cu monitorizarea radiologica trebuie:

       -sa verifice daca alarma a fost generata de o crestere a nivelului de radiatii;

       -sa localizeze sursa de radiatii, daca exista;

       -sa identifice prezenta materialului radioactiv si sa evalueze situatia.

       Art. 29. -

    (1) Toate alarmele generate de aparatura de detectie trebuie verificate prin:

       a) repetarea masurarii, in aceleasi conditii de masurare ca in situatia care a generat alarma;

        b) verificarea functionarii corecte a instrumentului de detectie, cu ajutorul sursei radioactive de calibrare, in situatia in care a expirat verificarea metrologica periodica sau daca aparatul a suferit deteriorari mecanice.

       (2) In cazurile in care la repetarea masurarii prin portal se confirma mesajul de alarma, se va trece la monitorizarea radiologica a vehiculului cu ajutorul unor instrumente portabile de detectie.

       Art. 30. -

    (1) Situatiile in care in urma verificarii alarma nu se declanseaza din nou vor fi inregistrate ca "alarme false".

       (2) Situatiile in care in urma verificarii alarma se declanseaza din nou vor fi inregistrate ca "alarme reale" si vor fi tratate conform cerintelor prevazute in cap. VI.

       Art. 31. -

    (1) Toate alarmele generate de aparatura de detectie a radiatiilor, atat cele reale, cat si cele false, trebuie inregistrate de personalul operator intr-un registru de evidenta.

       (2) De asemenea, toate expeditiile monitorizate radiologic, la intrarea si/sau la iesirea din unitate, trebuie inregistrate intr-un registru de evidenta.

        CAPITOLUL VI
     Interventia in situatia detectarii de surse radioactive

    si/sau de materiale contaminate radioactiv in materialelemetalice reciclabile

       Art. 32. -

    (1) Detinatorii de materiale metalice reciclabile, precum si autoritatile responsabile cu controlul la frontiera au obligatia de a elabora planuri proprii de interventie in caz de urgenta radiologica, cu prevederi specifice privind modul de actiune in situatia detectarii de surse radioactive si/sau de materiale contaminate radioactiv in materialele metalice reciclabile monitorizate.

       (2) Detinatorii de materiale metalice reciclabile trebuie sa prevada pe amplasamentul propriu spatii de depozitare, sortare si recuperare a surselor radioactive sau a materialelor contaminate radioactiv ce pot fi depistate in materialele metalice reciclabile.

     

       SECTIUNEA 1
    Actiuni imediate de interventie in cazul detectarii de surse
    radioactive si/sau de materiale contaminate radioactiv
    in materialele metalice reciclabile

     

       Art. 33. -

    (1) In situatia in care in urma inspectiei vizuale a materialelor metalice reciclabile sunt identificate surse radioactive sau containere de surse radioactive, responsabilul cu monitorizarea radiologica trebuie sa ia urmatoarele masuri:

       a) sa interzica accesul populatiei si al personalului propriu, cu exceptia celor instruiti in domeniul radioprotectiei si echipati corespunzator, la obiectele identificate;

       b) sa masoare debitul dozei la distanta de 1 metru si la contact cu obiectul identificat.

       (2) Daca debitul dozei depaseste 20 µSv/h la o distanta de 1 m de suprafata obiectului, procedura de monitorizare trebuie intrerupta si zona in care se afla obiectul identificat trebuie marcata; la limita zonei de demarcatie debitul dozei nu trebuie sa fie mai mare de 1 µSv/h; in zona nu se va intra decat cu permisiunea si in prezenta autoritatilor competente.

       (3) In toate situatiile, responsabilul cu monitorizarea radiologica trebuie sa instiinteze conducerea unitatii despre situatia survenita.

       (4) In toate situatiile, detinatorul va notifica autoritatile competente, dupa cum urmeaza:

       a) autoritatea competenta la nivel local, conform planului propriu de interventie in caz de urgenta radiologica;

       b) CNCAN, la Centrul de raspuns la urgente;

       c) IGSU, la Centrul de accident nuclear si urgenta radiologica.

       (5) Daca unitatea in care se identifica prin inspectie vizuala un obiect suspect radioactiv nu dispune de personal calificat si aparatura de detectie, atunci detinatorul va delimita zona si va notifica autoritatile competente, in conformitate cu prevederile alin. (4).

       Art. 34. -

    (1) In cazurile in care in urma masurarii nivelului de radiatii al expeditiei de materiale metalice reciclabile s-a declansat o alarma reala, responsabilul cu monitorizarea trebuie sa intreprinda urmatoarele actiuni:

       a) sa izoleze expeditia sau sa opreasca operatia de procesare a materialelor metalice, dupa caz;

       b) sa interzica accesul populatiei si al personalului propriu, cu exceptia celor instruiti in domeniul radioprotectiei si echipati in mod corespunzator, la vehiculul/coletul contaminat;

       c) sa masoare debitul dozei la distanta de 1 metru si la contact cu vehiculul sau coletul contaminat.

       (2) Daca debitul dozei la contact cu vehiculul este mai mare de 5 µSv/h, responsabilul cu monitorizarea radiologica trebuie sa intrerupa procedura de masurare pana la sosirea autoritatilor competente.

       (3) Daca debitul dozei este mai mic de 5 µSv/h la contact cu vehiculul, actiunea de monitorizare poate continua pentru localizarea si identificarea sursei radioactive sau a materialului contaminat radioactiv.

       (4) Daca debitul dozei depaseste 20 µSv/h la o distanta de 1 m de suprafata obiectului localizat, procedura de monitorizare trebuie intrerupta si zona in care se afla obiectul identificat trebuie marcata; la limita zonei de demarcatie debitul dozei nu trebuie sa fie mai mare de 1 µSv/h; in zona nu se va intra decat cu permisiunea autoritatilor competente.

       (5) In toate situatiile, responsabilul cu monitorizarea radiologica trebuie sa instiinteze conducerea unitatii despre situatia survenita.

       (6) In toate situatiile, detinatorul va notifica autoritatile competente in conformitate cu prevederile art. 33 alin. (4).

       Art. 35. -

    (1) Actiunile care trebuie intreprinse in cazul detectarii de surse radioactive si/sau de materiale contaminate radioactiv in materialele metalice reciclabile vor fi incluse in procedura de interventie si trebuie afisate intr-un loc vizibil, usor accesibil personalului din unitate.

       (2) Numerele de contact ale autoritatilor publice locale si centrale responsabile cu interventia in caz de urgenta radiologica trebuie scrise in procedura de interventie, trebuie verificate periodic si actualizate dupa caz si trebuie afisate intr-un loc vizibil, accesibil personalului din unitate.

       SECTIUNEA a 2-a
    Recuperarea si depozitarea in siguranta a surselor radioactive

    si/sau a materialelor contaminate radioactiv detectatein materialele metalice reciclabile

       Art. 36. -

    (1) Dupa primirea notificarii cu privire la identificarea unei surse radioactive sau a unui material contaminat radioactiv in materiale metalice reciclabile, autoritatea competenta locala responsabila cu interventia in caz de urgenta radiologica trebuie sa activeze planul propriu de interventie si echipele specializate in evaluari radiologice.

       (2) Autoritatea competenta locala poate solicita, in functie de specificul evenimentului, sprijinul autoritatilor competente nationale pentru solutionarea situatiei de urgenta survenite.

       Art. 37. - Dupa caz, CNCAN va trimite la fata locului o echipa de specialisti pentru evaluarea situatiei radiologice, pentru a supraveghea actiunile de recuperare si pentru a dispune depozitarea in siguranta a sursei radioactive sau a materialului contaminat radioactiv identificat.

       Art. 38. -

    (1) Dupa primirea notificarii cu privire la identificarea unei surse radioactive sau a unui material contaminat radioactiv in materiale metalice reciclabile, autoritatea competenta locala, ajunsa la fata locului, trebuie sa coordoneze activitatile de:

       a) localizare si identificare a sursei radioactive sau a materialului contaminat radioactiv, avand grija ca toti cei implicati in actiune sa fie protejati in mod corespunzator pentru a reduce expunerea la radiatii cat de mult posibil, fara a depasi limitele de doza impuse pentru expunerea profesionala, adoptate prin Normele fundamentale de securitate radiologica, aprobate prin Ordinul presedintelui CNCAN nr. 14/2000;

       b) verificare, prin masurare, a contaminarii radioactive de suprafata, daca materialul radioactiv a fost dispersat in zona, si evaluare a probabilitatii de contaminare a altor zone inainte ca expeditia de materiale metalice sa fi ajuns in punctul in care s-a detectat prezenta materialului radioactiv;

       c) verificare, prin masurare, a existentei sursei radioactive in interiorul containerului si a pozitiei "deschis"/"inchis" a colimatorului fasciculului de radiatii;

       d) izolare a sursei radioactive si/sau a materialului contaminat radioactiv si plasarea intr-o locatie sigura, in conditii corespunzatoare de protectie si securitate radiologica; debitul dozei la peretele exterior al incaperii sau la limita de demarcatie a zonei unde a fost depozitata sursa radioactiva si/sau materialul contaminat radioactiv nu trebuie sa depaseasca 1 µSv/h.

       (2) Autoritatea competenta locala va intocmi un raport in care sa descrie actiunile intreprinse, rezultatul investigatiei radiologice si masurile luate pentru recuperarea sursei radioactive si/sau a materialului contaminat radioactiv, in conformitate cu modelul prevazut in anexa nr. 4. Raportul va fi transmis pentru informare autoritatilor competente la nivel national.

     

      Art. 39. - Depozitarea surselor radioactive si/sau a materialelor contaminate radioactiv in incinta unitatii in care au fost detectate este permisa doar temporar si numai in situatia in care in locatia propusa pentru depozitarea intermediara se pot asigura conditii adecvate de protectie si securitate radiologica a surselor radioactive sau a materialelor contaminate radioactiv gasite.

       Art. 40. -

    (1) In situatia in care materialul radioactiv s-a dispersat in interiorul sau in vecinatatea unitatii in care a fost detectat, responsabilul cu monitorizarea radiologica dispune incetarea tuturor activitatilor din unitatea respectiva, executa delimitarea zonei contaminate si solicita interventia autoritatii competente, conform prevederilor din planul propriu de interventie, pentru recuperarea materialului radioactiv dispersat, decontaminarea si curatarea zonelor afectate.

       (2) Materialul radioactiv recuperat si materialele rezultate in procesul de decontaminare trebuie transportate catre locatii specializate pentru tratarea si depozitarea finala, in conditiile legii.

       (3) In orice situatie confirmata de contaminare radioactiva, responsabilul cu monitorizarea radiologica trebuie sa notifice imediat autoritatea locala competenta si CNCAN, la Centrul de raspuns la urgente.

       Art. 41. - In situatia in care substantele radioactive au fost transferate in produsele metalice finale inainte de a fi detectate, iar produsele au fost deja distribuite pe piata, se va impune, dupa caz, prin decizie a CNCAN, ca proprietarul produselor sa dispuna imediat retragerea de pe piata a tuturor produselor contaminate, transportarea si depozitarea lor intermediara sau finala corespunzatoare la unitati autorizate de CNCAN, in conditiile legii.

       Art. 42. - In orice situatie, sursele radioactive si/sau materialele contaminate radioactiv recuperate vor fi transportate, conform deciziei CNCAN, la operatorul autorizat pentru preluarea acestora, in vederea depozitarii intermediare sau finale, in conditiile legii.

       CAPITOLUL VII Cerinte privind pregatirea personalului

       Art. 43. -

    (1) Detinatorii de materiale metalice reciclabile, precum si autoritatile responsabile cu controlul la frontiera au obligatia de a asigura pregatirea initiala si periodica a personalului implicat in manipularea, procesarea si controlul expeditiilor de materiale metalice reciclabile, astfel incat acesta:

       a) sa fie informat despre posibilitatea de a se confrunta cu materiale metalice reciclabile cu continut radioactiv;

       b) sa detina cunostinte de baza despre radiatiile ionizante si efectele lor;

       c) sa recunoasca sursele radioactive, containerele surselor radioactive, semnul de avertizare a prezentei radiatiilor ionizante;

       d) sa cunoasca actiunile care trebuie intreprinse in cazul in care se detecteaza surse radioactive si/sau materiale contaminate radioactiv in materialele metalice reciclabile.

       (2) Pentru personalul desemnat sa efectueze monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile, o pregatire specifica suplimentara va fi asigurata de catre angajator, in domeniul utilizarii aparaturii de detectie a radiatiilor.

       (3) Pregatirea personalului desemnat sa efectueze monitorizarea radiologica a materialelor metalice reciclabile va fi asigurata fie in centre de pregatire a personalului, fie sub indrumarea expertului acreditat in radioprotectie.

       CAPITOLUL VIII Controlul efectuat de CNCAN

       Art. 44. -

    (1) CNCAN este autoritatea nationala competenta responsabila pentru respectarea cerintelor prezentelor norme.

       (2) Inregistrarea in evidenta CNCAN a unitatilor care comercializeaza si/sau proceseaza materiale metalice reciclabile se face in conformitate cu prevederile art. 16.

       (3) CNCAN trebuie sa pastreze evidenta notificarilor primite cu privire la gasirea de surse radioactive si/sau de materiale contaminate radioactiv in materiale metalice reciclabile si sa puna la dispozitia autoritatilor responsabile baza de date cu evenimentele accidentale raportate.

       Art. 45. -

    (1) CNCAN colaboreaza cu autoritatile competente cu atributii in aplicarea prevederilor prezentelor norme si este punct national de contact pentru notificarea urgentelor radiologice ce implica surse radioactive si/sau materiale contaminate radioactiv detectate in materialele metalice reciclabile.

       (2) CNCAN asigura interfata cu organismele europene si internationale in domeniul monitorizarii radiologice a materialelor metalice reciclabile.

       Art. 46. -

    (1) Detinatorii de materiale metalice reciclabile, precum si autoritatile responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa puna la dispozitia reprezentantilor CNCAN documentele necesare pentru verificarea conformarii cu cerintele prezentelor norme.

       (2) La solicitarea CNCAN, detinatorii de materiale metalice reciclabile, precum si autoritatile responsabile cu controlul la frontiera trebuie sa asigure reprezentantilor CNCAN posibilitatea de verificare a conformarii cu cerintele prezentelor norme.

       CAPITOLUL IX Dispozitii finale

       Art. 47. - Unitatile care desfasoara activitati industriale din domeniul reciclarii materialelor metalice trebuie sa se incadreze in prevederile prezentelor norme in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a acestora.

       Art. 48. - Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentele norme.

     

       ANEXA  Nr. 1
    la norme

     

       DEFINITII

     

       Pentru scopul prezentelor norme, se vor aplica urmatoarele definitii:

       Contaminare radioactiva - contaminarea cu substante radioactive a unui material, a unei suprafete, a unui mediu oarecare sau a unei persoane.

       Contaminare radioactiva de suprafata (in cazul materialelor metalice reciclabile) - prezenta nedorita sau neintentionata a substantelor radioactive pe suprafata materialelor metalice reciclabile.

       Cumparator de materiale metalice reciclabile - in acest termen sunt incluse:

       a) unitati de colectare a materialelor metalice reciclabile;

       b) unitati care prelucreaza materiale metalice reciclabile (prin segregare, taiere, compactare si/sau topire);

       c) orice persoana fizica sau societate comerciala care cumpara materiale metalice reciclabile in baza unui contract de vanzare-cumparare si/sau pentru obtinerea unui beneficiu economic.

       Doza absorbita - marimea dozimetrica fundamentala definita ca energia medie cedata de radiatia ionizanta unitatii de masa iradiata. Unitatea de masura a dozei absorbite este Gray-ul (Gy).

       Debitul dozei absorbite - raportul dintre doza absorbita si durata iradierii cu acea doza. Unitatea de masura este Gy/h.

       Destinatar - orice persoana legal constituita care primeste o expeditie.

       Detinator de materiale metalice reciclabile - detinatorul cu orice titlu (conform terminologiei juridice), adica proprietarul, posesorul sau detentorul precar; detinerea poate fi intemeiata pe contracte civile (vanzare-cumparare; comodat; schimb; depozit; donatie; inchiriere etc.) sau comerciale.

     

       Echivalentul de doza - doza absorbita intr-un punct, ponderata cu factorul de calitate Q al radiatiei (factor introdus pentru caracterizarea efectului biologic al radiatiilor); unitatea de masura este Sievert-ul (Sv).

       ▪ Debitul echivalentului de doza este raportul dintre echivalentul de doza si durata iradierii cu acea doza; unitatea de masura este Sv/h.

       Echivalentul de doza ambiental - marime dozimetrica specifica radiatiilor puternic penetrante; echivalentul de doza ambiental, H*(d), intr-un punct din campul de radiatie, reprezinta echivalentul de doza care ar fi produs de campul aliniat si expandat corespunzator, in sfera ICRU, la o adancime d, pe raza opusa directiei campului aliniat; pentru radiatia puternic penetranta, d = 10 mm; unitatea de masura este Sievert-ul (Sv).

       ▪ Debitul echivalentului de doza ambiental este raportul dintre echivalentul de doza ambiental si durata iradierii cu acea doza; unitatea de masura este Sv/h.

       ▪ Sfera ICRU este un corp standard definit de Comisia Internationala de Unitati pentru Radiatie (ICRU) pentru a aproxima corpul omenesc din punctul de vedere al energiei pe care o absoarbe acesta din radiatiile ionizante; consta intr-o sfera echivalenta tesutului cu un diametru de 30 cm, o densitate de 1 g/cm3 si o compozitie procentuala masica de 76,2% oxigen, 11,1% carbon, 10,1% hidrogen si 2,6% azot.

       Expeditor - orice persoana legal constituita care pregateste o expeditie in vederea transportului.

       Expeditie - orice colet, ansamblu de colete sau orice incarcatura de materiale radioactive pe care expeditorul o remite transportatorului in vederea transportarii.

       Expediere - deplasarea directionata a unei expeditii de la origine la destinatie.

       Fond natural de radiatii - doza absorbita, debitul dozei absorbite sau activitatea specifica asociata surselor naturale de radiatii din mediu.

       Gestionarea deseurilor radioactive - toate activitatile administrative si operationale de manipulare, pretratare, tratare, conditionare, transport, depozitare intermediara si finala a deseurilor radioactive.

     

       Laborator de incercari notificat - laborator de incercari desemnat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) ca organism notificat, in conformitate cu prevederile .

       Materiale metalice reciclabile - materiale metalice feroase si neferoase destinate reciclarii si/sau valorificarii industriale.

       ▪ Materiale metalice feroase reciclabile - materiale si resturi de materiale din fonta si otel nealiate si aliate, oteluri inoxidabile, sina uzata, zguri, coji, tunder, cenusi si reziduuri care contin fier sau compusi ai acestuia, provenite din activitati de productie, intretinere si reparatii, din casari si dezafectari, din epave si nave scoase din uz, din obiecte casnice uzate si altele similare.

       ▪ Materiale metalice neferoase reciclabile - materiale si resturi de materiale din metale neferoase comune, aliajele si/sau compusii metalici ai acestora (cenusi, reziduuri, zguri, drojdii, slamuri, metalo-ceramice) provenite din activitati de productie, intretinere si reparatii, din casari si dezafectari, din epave si nave scoase din uz, din obiecte casnice uzate si altele similare.

       Material metalic reciclabil contaminat radioactiv/material metalic reciclabil cu continut radioactiv - material metalic reciclabil care a fost contaminat cu substante radioactive sau activat prin reactii nucleare ori care contine surse radioactive sau materiale contaminate radioactiv; substantele radioactive care contamineaza materialul metalic reciclabil pot fi substante radioactive care se afla sub incidenta controlului CNCAN, dar si substante care nu se afla sub controlul CNCAN.

       Masurarea nivelului de radiatii - masurarea dozei de radiatii sau a contaminarii radioactive, in vederea identificarii prezentei materialelor radioactive intr-o expeditie de materiale metalice reciclabile.

      Monitorizare radiologica - una sau mai multe dintre tehnicile de identificare a contaminarii radioactive: controlul administrativ, inspectia vizuala si/sau masurarea nivelului de radiatii.

       Operator de transport rutier - orice intreprindere care efectueaza transport rutier, contra plata, cu autovehicule rutiere detinute in proprietate sau cu orice alt titlu si care in prealabil a obtinut licenta de transport.

       Prag de alarmare - nivel setat pe instrumentul de masurare a radiatiilor, la depasirea caruia trebuie incepute investigatiile pentru verificarea expeditiei, in scopul detectarii eventualei prezente de surse radioactive si/sau de materiale contaminate radioactiv in materialele metalice reciclabile.

       Sursa orfana - sursa radioactiva a carei activitate, la momentul descoperirii sale, este peste nivelul de exceptare prevazut in , si care nu se afla sub controlul CNCAN, fie pentru ca nu a fost niciodata sub control, fie pentru ca a fost abandonata, pierduta, gresit plasata, furata sau transferata unui nou detinator, fara o notificare corespunzatoare la CNCAN si o informare corespunzatoare a destinatarului.

       Titular de inregistrare pentru activitati industriale cu risc radiologic - orice persoana legal constituita care a fost inregistrata la CNCAN pentru desfasurarea de activitati industriale din domeniul industriilor extractive sau prelucratoare de substante asociate cu materiale radioactive naturale care se pot concentra pe parcursul procesului tehnologic.

       Unitatile industriale care extrag sau prelucreaza substante cu continut radioactiv natural ce se pot concentra pe parcursul procesului tehnologic - industrii nonnucleare, care in general nu sunt supuse regimului de autorizare si control al activitatilor nucleare, dar care prezinta riscuri radiologice datorita posibilitatii acumularii de materiale radioactive naturale in concentratii mari, in anumite zone de lucru sau pe anumite segmente de instalatii, cum ar fi: extractia pamanturilor rare si monazitelor, producerea si utilizarea toriului si compusilor sai, producerea niobiului si aliajelor fier-niobiu, mineritul subteran si procesarea mineralelor (aur, roci fosfatice, nisipuri minerale, carbune), extractia si prelucrarea titeiului si gazelor naturale, fabricarea pigmentilor pe baza de dioxid de titaniu, industria fosfatica, industria zirconului si dioxizilor de zirconiu, producerea metalelor (staniu, cupru, aluminiu, fier/otel, zinc, plumb), arderea carbunelui, manipularea si depozitarea reziduurilor provenite din tratarea apei etc.

     

       Urgenta radiologica - situatie anormala sau eveniment neprevazut care necesita actiuni prompte, survenita/survenit la o instalatie radiologica ori in legatura cu surse radioactive periculoase, cum ar fi operarea defectuoasa, pierderea sau furtul de surse radioactive periculoase, folosirea surselor radioactive ori a materialelor nucleare in scop rau intentionat sau criminal, accidente de transport al materialelor radioactive etc.

       Vanzatorul de materiale metalice reciclabile - in acest termen sunt incluse:

       a) unitati care detin instalatii nucleare sau radiologice, care vand materiale metalice reciclabile rezultate in urma operatiilor de modernizare, intretinere sau dezafectare;

       b) unitati care detin instalatii industriale, laboratoare medicale sau de cercetare, unitati spitalicesti sau de invatamant, care au detinut, au utilizat, au manipulat sau au depozitat surse radioactive si/sau materiale radioactive, care vand materiale metalice reciclabile rezultate in urma operatiilor de modernizare, intretinere sau dezafectare;

       c) unitati care detin instalatii industriale sau alte instalatii care, ca urmare a proceselor tehnologice specifice, pot contine materiale radioactive naturale in concentratii crescute, care vand materiale metalice reciclabile rezultate in urma operatiilor de modernizare, intretinere sau dezafectare;

       d) unitati care se ocupa cu dezmembrarea instalatiilor prevazute la lit. a), b) si c) si cu demolarea cladirilor aferente;

       e) orice persoana fizica sau societate comerciala care vinde materiale metalice reciclabile in baza unui contract si/sau pentru obtinerea unui beneficiu economic.

        ANEXA  Nr. 2
    la norme

     

       BULETIN
    de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale
    metalice reciclabile

        (model)

        IMPORTANT: Pentru incarcaturile care depasesc, prin masurari radiologice, valorile fondului natural de radiatii nu se vor emite buletine de monitorizare radiologica de acest tip.

    +--------------------------------------------------------------------------------------------------------+
    |INSTITUTIA CARE A ORGANIZAT MONITORIZAREA RADIOLOGICA                                                   |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Locatia statiei de monitorizare radiologica                                              |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Numele institutiei/organizatiei si al persoanei care a efectuat monitorizarea radiologica|              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Adresa                                                                                   |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Telefon                                                                                  |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Fax                                                                                      |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |E-mail                                                                                   |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |DETALII DESPRE EXPEDITIE                                                                                |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Tara de origine                                                                          |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Originea expeditiei: numele expeditorului, detalii de contact ale expeditorului          |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Destinatia expeditiei: numele destinatarului, detalii de contact ale destinatarului      |              |
    +-----------------------------------------------------------------------------------------+--------------+
    |Identificarea expeditiei: documentele de expediere care insotesc expeditia               |  &nbs
    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008