Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA

    Alsima Romani...

    Noutati


    Istoria sapunului

    Stiati ca:

    * Pielea este un organ viu, cel mai mare din organismul uman?
    * Suprafata desfasurata a pielii unei persoane adulte
    este de 1,5 – 1,8 mp?
    * Pielea absoarbe circa 40% dintre substantele cu care vine in contact? Asta inseamna ca intr-un an de zile poate absorbi cantitati uriase de chimicale toxice si nocive. Iar intr-o viata…

     

    Din ce in ce mai multe persoane au inceput sa constientizeze faptul ca este important nu numai ceea ce mananci, dar si ceea ce aplici pe piele. Fii foarte atenta atunci cand iti alegi:
    - produsele de ingrijire a pielii (creme, uleiuri ,etc.)
    - produsele de curatare a pieii (sapun, gel de dus, sampon).

    Stiati ca majoritatea "sapunurilor"
    pe care le gasesti in magazine nici macar nu sunt sapunuri? Daca citesti pe ambalaj, ai sa vezi ca unele se numesc "beauty bar", "cream bar", "family bar" sau poarta alta denumire mai atragatoare.

     

    De fapt, producatorii sunt nevoiti sa caute astfel de idei pentru ca nu au voie (nu este legal) sa scrie pe ambalaj "sapun" decat daca produsul este obtinut in urma procesului de saponificare.  Iar ceea ce gasim in rafturi la raionul de sapunuri este de multe ori un detergent sintetic care contine subproduse petroliere si alergeni, uneori chiar substante cancerigene.
    Iata de ce ti se intampla ca dupa ce te speli cu sapun sau cu gel de dus sa-ti simti pielea uscata si iritata; iata de ce te confrunti uneori cu reactii alergice sau chiar cu afectiuni dermatologice (de la unele minore la cele mai grave). In schimb, sapunurile naturale nu numai ca nu sunt deloc nocive, dar chiar ingrijesc pielea, o rasfata.
    Uleiurile vegetale folosite pentru a face sapun sunt hidratante, nutritive, au proprietati calmante, antibacteriene,antiage. Pe scurt, sapunul natural din lapte de capra curata pielea si in acelasi timp o ingrijeste.

    Istoria sapunului:


    • Cea mai veche dovada a existentei unei substante asemanatoare sapunului o reprezinta niste vase de lut descoperite in fostul BABILON cam prin 2.800 i.e.n.
    • Fizicianul grec Galen vorbeste in secolul II e.n. despre folosirea sapunului ca agent de curatare si pentru spalarea corpului.
    Se pare ca hidroxidul de sodiu (cunoscuta de unii - soda caustica) a fost folosit pentru prima data pentru obtinerea sapunului in lumea araba in secolul VIII. Se mai foloseau uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de masline si uleiuri aromatice. Sapunurile arabesti erau colorate si parfumate, unele solide, altele lichide. Arabii foloseau chiar sapun special pentru barbierit.
    • In Europa primele ateliere de fabricat sapun au aparut in Marsilia si apoi in Genova si Venetia.
    • Metodele vechi de obtinere a sapunului (din grasime animala sau vegetala combinata cu substante alcaline provenite din cenusa) erau costisitoare. in plus, atitudinea populatiei era destul de negativa fata de ideea de curatenie. Iata de ce pana spre sfarsitul secolului XVIII sapunul a fost un produs de lux, folosit doar de cei foarte bogati si educati.
    • Tranzitia de la sapun obtinut manual la cel produs industrial a fost ajutata de doua descoperiri stiintifice. Prima a fost obtinerea, de catre chimistul francez Nicholas Leblanc, a sodei caustice (NaOH) din sare de masa (NaCl) – in anul 1790. Inventia sa a facut posibila obtinerea de sapun mult mai ieftin, intrucat chimistii au dezvoltat o procedura prin care grasimea sa reactioneze cu soda caustica. Metoda a fost ulterior rafinata de un alt chimist francez, Eugène Chevreul, care a demonstrat in 1823 ca procesul de saponificare este procesul chimic de sciziune a grasimii in saruri alcaline ale acizilor grasi (adica sapun) si glicerina.
    • In timp ce sapunul devenea din ce in ce mai ieftin, se schimba treptat si atitudinea fata de curatenie, odata cu mai buna intelegere a rolului igienei in distrugerea microorganismelor patogene. La inceputul secolului XX, sapunul era universal folosit.
    • Campaniile promotionale din Europa si SUA au ajutat la constientizarea pe scara larga a relatiei dintre curatenie si sanatate. In anii 1950, sapunul era acceptat ca obiect indispensabil de igiena personala.

     

    Hidroxid de sodiu (soda caustica cum e cunoscuta de altii)

     

    Asta este intrebarea pe care am primit-o cel mai des de cand am inceput sa ma ocup de sapun. Daca ai idee cum se face sapunul (sau daca ai citit despre :ingredientele necesare realizarii sapunului natural , stii ca principalele ingrediente sunt: 1 – grasimi, 2 – apa distilata si 3 – soda caustica. Si stii ca soda caustica este o substanta periculoasa, foarte alcalina, care arde tesutul uman daca vine in contact cu el. Si atunci, poate te intrebi cum ne putem spala cu ceva ce contine soda caustica. Ei bine, de fapt NU ne spalam cu ceva ce contine soda!

     

    Soda caustica reactioneaza chimic cu grasimile (celalalt ingredient de baza al sapunului), formand sapunul. Dupa ce reactia de saponificare a luat sfarsit, toate moleculele de soda caustica au fost saponificate, iar in sapunul final nu mai exista niciun miligram de soda caustica !


    Echipa Alsima

    *****

    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008