Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA

    S.C. MASTER BUS...

    Info news legal


    NEWS LEGAL - 2009

    1. Noua grilă privind indemnizația pentru cresterea copilului.

    Printr-o hotarare de Guvern care modifica si completeaza Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, reglementate prin Legea nr. 257/2008, asiguratul, fie mama sau tatal vor primi, īncepīnd cu data de 1 ianuarie 2009, o indemnizatie pentru cresterea copilului care va reprezenta echivalentul sumei de 85% din media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
    Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pana cand copilul implineste doi ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani.
    "Ceea ce este important de lamurit este ca vor fi luate in calcul, la stabilirea indemnizatiei, toate veniturile realizate de persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitarii si cele prevazute in Codul fiscal", a precizat Mariana Campeanu.
    "In cazul in care 85% din veniturile realizate reprezinta mai putin de 600 de lei, se acorda 600 de lei", a mai adaugat ministrul Campeanu.
    Tot in sedinta miercuri, Guvernul a decis ca mamele vor primi la nasterea copilului o alocatie de 230 lei, incepand din ianuarie 2009, cu aproximativ 8% mai mult decat in prezent. Alocatia se acorda pentru primii patru copii nascuti.
    Hotarea Guvernului pentru modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 148/2005 vine ca urmare a adoptarii Legii nr. 257/2008, care a stabilit ca "incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."
    Astfel asiguratii care nu au realizat venituri mai mari, vor primi o indeminzatie garantata de 600 lei, la care se adauga alocatia de 230 lei.
    Aceste prevederi se vor aplica si persoanelor care se afla in plata la data intrarii in vigoare a Legii nr. 257/2008.
    Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 746 din 4 noiembrie 2008.



    2. Persoanele fizice autorizate mai au inca un an la dispozitie


    Avand in vedere prevederile art. 39 alin. (2)-(5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, prin care s-a stabilit ca persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare ordonantei de urgenta mentionate pot functiona in baza certificatului de inregistrare emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal un an de la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, ca pana la implinirea termenului de un an, 25 aprilie 2009, aceste persoane trebuie sa opteze pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si ca persoanele care nu si-au exercitat dreptul de optiune in acest termen isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate,
    avand in vedere faptul ca pana la data de 17 martie 2009, dintr-un total de 307505 (100%) comercianti care intrau sub incidenta ordonantei de urgenta mai sus mentionata si ar fi trebuit sa isi exercite dreptul de optiune, au formulat cerere in acest sens un numar de 78092 comercianti (25,40%) si ca prin punerea in aplicare a masurii radierii acestor comercianti din registrul comertului impactul asupra mediului de afaceri va fi major, subzistand necesitatea de a veni in sprijinul mediului de afaceri, luand in considerare conditiile actuale ale crizei economico-financiare, se impune cu necesitate si in regim de urgenta modificarea alin. (2) si (3) ale art. 39 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

    Avand in vedere ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare si de urgenta, a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Articol unic
    Alineatele (2) si (3) ale articolului 39 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, se modifica 9i vor avea urmatorul cuprins:
    "(2) Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare prezentei ordonante de urgenta pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
    (3) Pana la implinirea termenului de 2 ani, persoanele prevazute la alin. (2) vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
    Dispozitiile cap. II se aplica in mod corespunzator."


    3. Schimbarea obiectului de activitate CAEN Rev.2. gratuit īncă un an.

    Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) informeaza comerciantii ca, in sedinta din 25.02.2009, prin H.G. nr. 185/2009, Guvernul Romaniei a prelungit termenul prevazut la art. 8 alin. (2) din H.G. nr.322/2008 privind acordarea de facilitati pentru actualizarea obiectului de activitate potrivit Clasificarii activitătilor din economia nationala - CAEN Rev. 2
    Astfel, obiectul de activitate potrivit CAEN Rev. se poate actualiza gratuit, pana la 01.03.2010.
    H.G nr. 322/2008 instituie scutirea de taxele prevazute pentru actualizarea obiectului de activitate si emiterea noului certificat de inregistrare, sumele aferente gratuitatilor urmand a fi suportate din bugetul de venituri si cheltuieli al ONRC.
    Hotararea Guvernului a intrat in aplicare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, nr. 123 din 27 februarie 2009, venind in sprijinul mediului de afaceri, asigurand un flux simplificat al documentelor si scurtand timpul de depunere si asteptare la ghiseu.
    Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului a actualizarii obiectului de activitate sunt urmatoarele:
    Cerere de actualizare a obiectului de activitate conform CAEN Rev. 2 (original) ;
    Certificatul de inregistrare, in original;
    Daca este cazul, imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original) ;
    Dovezile privind plata tarifelor legale pentru transmiterea documentelor prin posta (daca se solicita transmiterea documentelor prin posta).


    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008