Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA
    SERVICII
    Membru de 14 ani · Online acum 1 an
    0 abonati
    PAGINI


    ASOCIATIA FILAN...

    PARTENERI - pagini de prezentare


    TEATRUL NATIONAL Tg-Mures





         

     
         
                               Daca doresti spatiu de publicitate aici,suna la 0758-644.761 !!!        




        
                                                                                   





    Situat în estul Depresiunii Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Muresului, municipiul Târgu-Mures este un important centru cultural si turistic. Viata artistică a orasului este animată de Teatrul National, Teatrul pentru Copii si Tineret "Ariel",  Universitatea de Artă Teatrală (toate având sectii în limbile română si maghiară),  Teatrul 74, Teatrul Scena, Teatru Yorick Studio, Compania Tamacisza, Filarmonica de Stat și Ansamblul de Cântece si Jocuri "Muresul".

    Teatrul National Târgu-Mures are misiunea de a se adresa cu servicii culturale de profil consistente, performante și stabile tuturor comunitătilor locale si nu numai, împletind traditiile multiculturale recunoscute ale orasului, cele ale regiunii si ale tării cu aspiratiile contemporane ale cetătenilor săi. Demersul artistic al Teatrului trebuie să contribuie la progresul individual si colectiv, să fie responsabil pentru destinul cultural al arealului în care se manifestă, să convingă prin profesionalism si performantă, să conducă la afirmarea în conditii de competitie culturală a unui profil culturalo-teatral cât mai pregnant al institutiei, recognoscibil si apreciat în contextul national si universal al artelor spectacolului.
    Derivând din misiunea sa, Teatrul National Târgu-Mures ca institutie publică de cultură de importantă natională, are drept obiect principal de activitate productia de spectacole, a altor evenimente culturale din sfera teatrală si cea a artelor spectacolului si prezentarea lor publică în mod nemijlocit la sediul institutiei, dar si în alte locatii, în România si în străinătate, în limbile română si maghiară.

    Teatrul din Târgu-Mures, cunoscut ca unul dintre cele mai importante colective artistice din România, numără peste 63 de ani de existentă. Din anul 1946 până în 1973, activitatea teatrului s-a desfăsurat în clădirea Palatului Culturii.
    Actuala clădire a teatrului, dovadă a pretuirii de care se bucură arta în România, a fost inaugurată la 13 octombrie 1973. Proiectul a fost realizat de un colectiv de arhitecti bucuresteni condus de Constantin Săvescu, distins pentru această lucrare cu premiul Uniunii Arhitectilor pe anul 1973. Tapiseria din foaierul principal, de o inestimabilă valoare, a fost concepută de Aspasia Burduja, artist plastic din Bucuresti, iar broderia în fir aurit a cortinei de gală din sala mare, este opera Lilianei Tigănescu.

    Pentru bogata sa activitate, evidentiată de-a lungul anilor în valoroase repertorii, prin numeroase distinctii obtinute la diferite festivaluri de teatru si, nu în ultimul rând, prin succesul la public, în anul 1978, Teatrului de Stat Târgu-Mures i s-a conferit prin Decret Prezidential, titulatura de TEATRU NATIONAL.

    În prezent, Teatrul National Târgu-Mures este subordonat Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

    Teatrul National Târgu-Mures este un teatru de repertoriu, unicul teatru national din România, care are două trupe: una de limbă română – Trupa „Liviu Rebreanu”, si una de limbă maghiară – Trupa „Tompa Miklós”. Are în dotare o sală principală cu 599 de locuri, o sală studio cu 100 de locuri,  o altă sală underground în lucru, 7 ateliere, cabine pentru actori, spatii de repetitii. Numărul mediu al premierelor prezentate într-o stagiune este de 16 (8 în limba română, 8 în limba maghiară). Totalul personalului angajat este de 190,  dintre care 77 personal artistic (actori, regizori, scenografi, graficieni, consultant artistic, secretari literari, etc.).

    Dintre numeroasele turnee  efectuate în străinătate le menționăm pe cele de la:  Viena (Austria); Budapesta, Esztergom, Kisvárda, Eger, Veszprém, Miskolc, Debrecen (Ungaria); Ljubljana (Slovenia); Belgrad, Novi Sad, Subotita, Paliè (Yugoslavia), Paris, Strasbourg, Grenoble, Insulele Reunion (Franta), Umbertide, Chiusi (Italia), Ujgorod (Ucraina), Stockholm, Kristianstadt, Lund (Suedia), Oslo (Norvegia), Berna, Zürich, Bassel (Elvetia), Bonn, Frankfurt, Kőln, Hamburg, Hanovra, Stuttgart, Dortmund (Germania). În Franta spectacolele au fost prezentate atât în limba franceză, cât si în limba română, iar Italia în limba italiană.

    Rămân înscrise în cartea de onoare a institutiei spectacole care au înnobilat menirea teatrului românesc si a slujitorilor lui. Repertoriul a cuprins întotdeauna piese valoroase ale literaturii române si străine, clasice, moderne si contemporane, începând cu Sofocle, Racine, Molière, Shakespeare, Goldoni, continuând cu Schiller, Ibsen, Dostoievski, Cehov, Durrenmatt, Osborne, I.L. Caragiale, Kiritescu, Sebastian, D.R. Popescu, Zsigmond Móricz, Ferenc Molnár, Jenö Heltai, Cocteau, E. Ionesco, Tremblay, Victor Haϊm, Jean-Claude Grumberg, Arnold Wesker, Francis Veber, Tennessee Williams, Eric-Emmanuele Schmitt, Dario Fo, etc. Versiunile scenice rafinate, interpretate cu multă sensibilitate, atrag în fiecare an un mare număr de spectatori.

    Regizorii Teatrului National Târgu-Mures sunt creatori de mare prestigiu care au obtinut numeroase premii la diverse festivaluri nationale. De asemenea numerosi regizori de renume, atât români cât si străini, au colaborat cu teatrul din Târgu-Mures: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Sică Alexandrescu, Gh. Harag, Dan Micu, Dan Alexandrescu, Kincses Elemér, Mircea Cornisteanu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Moni Ghelerter, Ivan Helmer, Tompa Miklos, Tompa Gabor, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Anca Bradu, Grigore Gonta, Cristian Ioan, Alexandru Colpacci, Stefan Iordănescu, Claudiu Goga (România), Radoslav Lazici (Yugoslavia); Rial Karmi Johnes (Anglia); András Ronai și Anatol Constantin (Israel); Gali Lászlo, Novák  Eszter, Babarczy László, Béres Attila (Ungaria); Tino Geirun, Ulf Dückelman (Austria); Scott Johnston (Scotia); Pierre Bokor (Canada), Renata Scant, Alexandru Colpacci (Franta), Achille Roselletti (Italia).

    În cele două limbi în care comunică, română si maghiară, Teatrul National Târgu-Mures se dovedeste a fi locul de elită în care arta dramatică clasică, modernă si contemporană îsi dezvăluie semnificatiile si frumusetea, dăruindu-se cu generozitate oamenilor.

     

                                                                      http://*****


                                                                        

                                                                                    






     




    Va recomandam sa vizitat si portalul reghinenilor -Reghin Online  .
    Speram ca,informatiile din paginile acestui site sa fie utile pentru dumneavoastra.
    Daca aveti propuneri,recomandari,sesizari,reclamatii sau critici constructive,care sa duca la imbunatatirea continutului acestui site,va rugam sa ni 
    le trimiteti.Va multumim.

    Cu deosebita stima,echipa reghin online - portalul reghinenilor 


      Vrei sa ajuti la derularea activitatilor si proiectelor Asociatiei filantropice "Timi&Raluca"?O poti face printr-o mica donatie in contul AFTR : RO11BRMA0999100060580570  deschis la Banca Romaneasca Reghin


                                     Sau achizitioneaza, un spatiu publicitar.Acesta va fi inserat in pagina aleasa de tine.


                             Daca doresti spatiu de publicitate aici,suna la 0758-644.761 !!!













    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008